Wij zetten verschillende vormen van behandeling in voor jonge kinderen. Welke type behandeling dit ook is, ouders spelen daar altijd een belangrijke rol in. Hoe jonger het kind, hoe belangrijker het is om als ouder betrokken te zijn bij het traject. Dit kan zijn door oudergesprekken met de behandelaar of met gezinsbehandeling.



Oudergesprekken

Oudergesprekken draaien om meer dan alleen op de hoogte gehouden worden over wat er tijdens de afspraken met uw kind gebeurd. Jullie leren als ouders om te gaan met de uitdagingen die jouw kind met zich meebrengt. Je krijgt tools en inzichten waardoor je samen met je kind aan het herstelproces kan werken.


Speltherapie

Vrijwel alle kinderen spelen graag. Dit doen ze omdat ze het leuk vinden, maar ook omdat ze ervan leren. Door nieuwe dingen te ontdekken en situaties na te spelen leren ze over gedrag, gevoelens en sociale relaties. Kinderen spelen over hun leven, over de dingen die hen bezighouden. Praten over nare situaties is voor jonge kinderen vaak moeilijk. Dit kan zijn omdat ze het lastig vinden om hun gedachten en gevoelens onder woorden te brengen. Of het is te eng om ergens over te praten. Maar erover spelen gaat vaak wel. Bij speltherapie spreken we de taal van het kind. Therapeutisch spel geeft inzicht in de belevingswereld van kinderen en helpt hen een manier te vinden om met moeilijke situaties om te gaan.


Beeldende therapie

Bij beeldende therapie maken we gebruik van creatieve werkvormen. Het gaat niet zozeer over praten, maar vooral over het doen. Kinderen gaan wat doen, of doen iets samen met een gezinslid of de behandelaar. Natuurlijk praten we daar wel over, maar het gaat om het ervaren en oefenen. Aan de hand van opdrachten werken we met materialen als verf, krijgt, textiel, klei of steen. Daarbij kan een mooi werkstuk ontstaan, maar dat is niet het doel. Het gaat over wie je bent, hoe je doet of hoe je je voelt. Het is belangrijk te weten dat je niet creatief hoeft te zijn om beeldende therapie te hebben. Iedereen kan meedoen, of je nu van nature vaak creatief bent of niet.


Acceptatie en Commitment Therapie (ACT)

Acceptatie en Commitment Therapie (ACT) is een relatief nieuwe therapievorm waarbij psychologische flexibiliteit centraal staat. Kinderen leren hoe ze om kunnen gaan met onzekerheid, teleurstelling en frustratie. Het leven is niet alleen maar leuk en je mag best af en toe bang, boos of verdrietig zijn. Soms heb je wind mee en soms heb je wind tegen. Wat telt is dat je vooruitkomt en je hart volgt! Dieren spelen een belangrijke rol binnen ACT, bijvoorbeeld de uil: die staat voor alles wat er in je hoofd zit: wat je weet, voelt en denkt. Soms geeft de uil je wijze raad, soms alleen maar kletspraat.


Cognitieve gedragstherapie (CGT)

Cognitieve gedragstherapie (CGT) richt zich op de samenhang tussen wat je denkt, wat je voelt en wat je doet. Kinderen zijn zich vaak niet eens bewust van deze samenhang. Daarom kan het moeilijk zijn te bedenken hoe het anders kan. Kinderen leren hoe de manier waarop ze denken en omgaan met problemen invloed heeft op wat er gebeurd. Zo leren ze dat ze meer invloed hebben op hun leven dan ze ooit hadden gedacht.


EMDR

EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Het is een bijzondere en effectieve manier om nare herinneringen en angsten te behandelen. EMDR helpt bij het verwerken van traumatische ervaringen, zoals pesten, een (verkeers)ongeluk of een medische ingreep. Daarnaast kan EMDR ook helpen bij angsten, bijvoorbeeld wanneer bang bent voor honden na een keer te zijn gebeten.


Game therapie

Een game spelen als therapie. Het klinkt haast te mooi om waar te zijn. Toch worden games steeds vaker gebruikt in behandeling van kinderen en jongeren. Game therapie is laagdrempelig, toegankelijk, en sluit perfect aan bij hun belevingswereld. Therapeutische technieken worden spelenderwijs aangeleerd. We spelen speciale computerspellen met biofeedback of neurofeedback. In de spellen leer je om rustig te blijven, óók – of eigenlijk juist – als het spannend wordt. Op die manier kom je steeds verder in het spel. Game therapie wordt nooit op zichzelf staand toegepast, maar is altijd een onderdeel van een groter behandeltraject.


WriteJunior

WriteJunior is een kortdurende therapie voor kinderen en jongeren met traumaklachten. Samen met de behandelaar schrijft uw kind het verhaal van de ingrijpende gebeurtenis op, in een veilige en gestructureerde setting. Dit helpt om grip te krijgen op wat er is gebeurd en om klachten zoals herbelevingen of vermijding te verminderen. U als ouder wordt op een passende manier betrokken bij het proces.